Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Νέα ευρήματα αρχαίου ναυαγίου

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ένα αρχαίο ναυάγιο ανακαλύφτηκε στο αρχαίο λιμάνι της Καισαρείας, από το οποίο ήρθαν στην επιφάνεια ειδώλια, νομίσματα και όργανα πλοήγησης, ηλικίας 1.600 χρόνων,αυτή είναι μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις αυτού του είδους τα τελευταία 30 χρόνια.
Οι Ran  Fainstain και Ofer Paav ανακάλυψαν τυχαία χάλκινα αντικείμενα σε μια κατάδυση τον Απρίλιο. Στη συνέχεια, ενημερώνουν τις αρχές κι έτσι βοήθησαν στον εντοπισμό των σπάνιων αρχαιοτήτων της  ρωμαϊκής εποχής : Αυτό που απομένει από το φορτίο ενός φορτηγού πλοίου που μετέφερε προφανώς  τα μέταλλα ανακύκλωση.

Σύμφωνα με το Sarvit Jacob, Διευθυντή της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, φαίνεται ότι το πλοίο έπεσε σε καταιγίδα κατά την είσοδό τους στο λιμάνι. Πήρε κλίση και συντρίβει πάνω στα βράχια και στην προκυμαία, είχε προσπαθήσει δε να ρίξειι τις άγκυρες που χωρίστηκαν από τη δύναμη των κυμάτων και του ανέμου.

Μια λυχνία από ορείχαλκο με την εικόνα του Θεού Ήλιου Sol, ένας  άγαλμα της  θεάς Σελήνης, μια λάμπα κεφάλι αφρικανού σκλάβου, τμήματα χάλκινων αγαλμάτων, μια κάνουλα με τη μορφή κάπρου, άγκυρες και διάφορα εργαλεία πλοήγησης , και  χιλιάδες αρχαία νομίσματα βάρους 20 κιλών, κάνουν τον πλούτο των θησαυρών, ανακαλύφθηκε στο βυθό ανεκτίμητο.

"Δεν Βρήκαμε το σύνολο του πλοίου όπως στο Ισραήλ πριν από 30 χρόνια», δήλωσε ο Ιακώβ Σαρβίτ και ο αναπληρωτής του, Ντρορ Πλάνερ, ανέφερε σε δήλωσή του στην Αρχαιοτήτων Υπηρεσία.

Η Καισάρεια χτίστηκε από τον βασιλιά της Ιουδαίας, ο Ηρώδη στον 1ο αιώνα. Π.Χ. σημαντικά ίχνη της ρωμαϊκής και μεσαιωνικής εποχής είναι ένα από τα θέλγητρα του Ισραήλ.