Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Η πολιορκία της Τύρου από τον Αλέξανδρο.

Για τη πολιορκία της Τύρου από τον Αλέξανδρο έχουν γράψει πολλά. Λίγοι ωστόσο, αναφέρουν το γεγονός ότι, ενώ ο Αλέξανδρος ζήτησε ειρηνική συμβιβαστική λύση με την πόλη της Τύρου, εκείνοι  σκότωσαν τους απεσταλμένους  του  και πέταξαν το σώμα τους έξω από τα τοίχοι  Στη συνέχεια, ο Αλέξανδρος αποφάσισε να πάρει την πόλη δια της βίας (Φεβρουάριος 333), σε μια πολιορκία που κράτησε με διαλείμματα περίπου 10 μήνες!

Βλέπουμε, λοιπόν, ό, τι είναι γραμμένο για το θέμα αυτό στο πανεπιστήμιο του Cambridge:

"... Το τελευταίο στάδιο στην ιστορία της περσικής ηγεμονίας στο" πέραν του ποταμού », σε αντίθεση με το πρώτο, περιλαμβάνει πολλές στρατιωτικές συγκρούσεις. Οι κυβερνήτες των Αράδου και Βίβλου  παρέδωσαν τις πόλεις στον Αλέξανδρο, ενώ ο λαός τον υποδέχτηκε στη Σιδώνα με ανοιχτές αγκάλες. Ο λαός όμως της Τύρου, αντιστάθηκε και πολιορκήθηκε για επτά μήνες.

Ο πόλεμος γυρίσματα συνοδευόταν από πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα που λαμβάνονται σε άλλες γεωγραφικές τοποθεσίες στην περιοχή. Ο Παρμενίων πολέμησε στη Σύρια (βόρεια της Δαμασκού. Ο Αλέξανδρος εισέβαλε στον ΑντιΛίβανο, πολεμώντας εναντίον των κατοίκων της "Αραβικής» .Ο  Ιώσηπος λέει ότι οι Σαμαρείτες συνθηκολόγησαν  με τον Αλέξανδρο, και ο αρχηγός τους, Σαναβαλλάτ ΙΙΙ, να θέσει στη διάθεση του σώμα 8.000 ανδρών που συμμετείχαν στην πολιορκία της Τύρου. Από την άλλη πλευρά, το αντίστοιχο αίτημα του Αλεξάνδρου στους Εβραίους απορρίφθηκε από τους αρχιερείς, με τη λογική ότι ο όρκος πίστης που είχαν δώσει στο Δαρείο όσο ήταν ζωντανός δεν τους έπρεπε να πάνε με τον μέρος του Αλέξανδρου.

Όταν ο Αλέξανδρος έφυγε από την Τύρο, ήδη είχε καταλάβει όλη την υπόλοιπη χώρα είναι γνωστή ως τη Συριακή  Παλαιστίνη. Η μόνη πόλη που αντιστεκόταν ακόμα ήταν η  Γάζα με αρχηγό κάποιον ευνούχο που ονομαζόταν  Βατίς. Μαζλι του πολεμούσαν Άραβες μισθοφόροι με  αρκετές προμήθειες για να αντέξουν μια μακρά πολιορκία της πόλης. Οι υπερασπιστές πολέμησαν μέχρι θανάτου. Οι γυναίκες και τα παιδιά πουλήθηκαν ως σκλάβοι. Οι κατοικήθηκε ξανά  με πληθυσμό προέρχονταν από τις γύρω φυλές (κυρίως Βεδουίνοι).


Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίσταση ενάντια Αλέξανδρος στην Τύρο και στη Γάζα, καθυστέρησαν τη νίκη εναντίον του Πέρση αυτοκράτορα πράγμα που επιβάρυνε τις στρατιωτικές δαπάνες. Οι λόγοι για αυτή την τοπική συμπεριφορά παραμένουν ακόμα άγνωστοι.