Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

O τάφος του Αριστοτέλη - Δείτε το βίντεο με την ψηφιακή Αναπαράσταση του Μνημείου

Το πιο σημαντικό εύρημα από τις εικοσαετής ανασκαφές στην περιοχή των  Σταγείρων ανακοινώθηκε  στη Θεσσαλονίκη,σε εκατοντάδες αριστοτελιστές αλλά και στο σύνολο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Ο τάφος του Αριστοτέλη, ο οποίος έχει επιβιώσει για 2.400 χρόνια στην πατρίδα του καθώς και το μνημείο που είχε δημιουργηθεί προς τιμήν του από τους συμπατριώτες του ανακαλύφτηκαν στην Βόρειο Ελλάδα.



Την ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη στα Στάγειρα ανακοίνωσε σήμερα ο ανασκαφέας, στα αρχαία Στάγειρα  λόγιος, αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης, σύμφωνα με την οποία τα αποτελέσματα των ανασκαφών του 1996 στην περιοχή οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο τάφος που βρέθηκε να ανήκει στον Αριστοτέλη.


Πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο, όπου οι συμπατριώτες του μετάφεραν και αποθήκευσαν την  τέφρα  του φιλοσόφου αμέσως μετά το θάνατό του στη Χαλκίδα, όπου στην συνέχεια τιμήθηκε σαν ήρωας, σωτήρας, νομοθέτης και η δεύτερος «ιδρυτής» της πόλης, γιατί  με τη δική του διαμεσολάβηση της Φίλιππο επανιδρύθηκαν ( 340 π.Χ.) τα  Στάγειρα, τα οποία είχαν καταστραφεί από το βασιλιά της Μακεδονίας στο 349 π.Χ.





Ο τάφος  ανιχνεύθηκε ανάμεσα στην στοά του 5ου αιώνα και τον αρχαίο ναό του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Σωτήρος  (6ος αιώνας π.Χ.), μεταξύ της αρχαϊκής και κλασικής πόλης στη χερσόνησο "Λιοτόπι".

«Δεν έχουμε καμία απόδειξη, αλλά πολύ ισχυρές ενδείξεις που φτάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα. Το ταφικό κτίσμα χτίστηκε σε σχήμα πετάλου κοντά στην αγορά της πόλης , με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.»



Σύμφωνα με τον κ Σισμανίδης στην πλαγία στο βόρειο άκρο των Σταγείρων, κοντά στη Στοά της Αγοράς αποκάλυψε πολύπλοκο σύνολο διαφορετικών αρχαϊκών κτιρίων που χρονολογούνται από τη Βυζαντινή περίοδο έως τη σύγχρονη εποχή.

«Έχουμε βρει τον τάφο, βρήκαμε το βωμό που αναφέρεται στο αρχαίες πηγές,. Και το μονοπάτι που οδηγεί στον τάφο, η οποία είναι πολύ κοντά στην Αρχαία Αγορά της πόλης, μέσα στην πόλη», σημείωσε ο διακεκριμένος επιστήμονας.



Ο τάφος του Αριστοτέλη είχε ανακαλυφτεί το 1996, αλλά στη συνέχεια μόνο εικασίες μπορούσαν να γίνουν. Σήμερα, με τη νέα ανασκαφή και μετά από μια συγκριτική μελέτη όλων των πηγών ο  κ Σισμανίδης ανέφερε ότι με ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι αυτός είναι ο τάφος του αρχαίου φιλοσόφου.

Πηγές:
ΕΡΤ1, Τρίτο πρόγραμμα
Press724