Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

H χαμένη Κινεζική πόλη και η σύνδεση της με τον Μέγα Αλέξανδρο

Πεκίνο, ανάμεσα στους αμμόλοφους και τα ερείπια τις άλλοτε ακμάζουσα οάσεις στο θρυλικό αρχαιολογικό Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας έχει βρεθεί μια αρχαία πόλη που μπορεί πιθανότατα να έχει κατοικηθεί από εκστρατευτικό σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η εκ νέου ανακάλυψη της μυστηριώδους πόλης της Niya ήρθε 90 χρόνια μετά το Βρετανό εξερευνητή Sir Aurel Stein που οδηγήθηκε από τους χωρικούς και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1903 και, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα», “έπιπλα ελληνικού στυλ και αρχαία έγγραφα γραμμένα στην παλιά και μη χρησιμοποιήσιμη πλέον γλωσσά Κharosthi."

Μια κοινή σινο-ιαπωνική αποστολή βρήκε τα ερείπια της πόλης αυτής μετά από την εξερεύνηση πάνω σε καμήλες για μήνες μέσα από το νότιο άκρο της ερήμου Τακλαμακάν στην Κίνα στην άγρια Δύση. Η ανακάλυψη έληξε μια αναζήτηση 10 ετών για την περιοχή.

Η πόλη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρωπολόγους να λύσουν το γρίφο της φίλης με τα  ξανθά μαλλιά, και τα πράσινα μάτια στην Κεντρική Ασία που εξακολουθούν να ζουν στην περιοχή. Θα μπορούσε να είναι ίση σε σημασία στην ανακάλυψη της Πομπηίας, η ρωμαϊκή πόλη που καταστράφηκε και θάφτηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ..

Ιάπωνες και Κινέζοι πρωτεργάτες  της αποστολής δήλωσαν ότι βρέθηκαν τα ερείπια των παλιών σπιτιών ελληνικού τύπου. Ένα 240 πόδια μακρύ τείχος της πόλης και μια 19 πόδια σε ύψος βουδιστική στούπα, ή μνημείο, που στεκόταν ακόμη πάνω από τους αμμόλοφους. Οι πέργκολες σταφυλιών και ξεραμένα οπωροφόρα δέντρα έχουν διατηρηθεί από το κλίμα της ερήμου 1.500 
χρόνια μετά από την μυστηριώδη εξαφάνιση της πόλης Niya.


Οκτώ μούμιες φορώντας μάλλινα ή μεταξένια ρούχα βρέθηκαν. Γύρω από τα απογυμνωμένα από τις καταιγίδες της ερήμου σώματα τους, βρέθηκαν νομίσματα, χάλκινα κάτοπτρα, μαχαίρια, δαχτυλίδια και μαργαριτάρια. Σε μια τσάντα κάτω από την φούστα μιας γυναίκας μια ξύλινη χτένα με μια πλεξούσα από τα ξανθά της μαλλιά.

Μέλη της αποστολής σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι οι υψηλές μύτες, τα στενά πρόσωπα, το μακρύ κεφάλι και τα ξανθά ή καστανά μαλλιά από τις μούμιες δήλωναν ότι είχαν ινδοευρωπαϊκή καταγωγή. “Οι άνθρωποι εκείνοι θα μπορούσαν να έρθουν εδώ κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών εκστρατειών που διεξάγεται από τον Μακεδόνα βασιλιά Αλέξανδρο τον 4ο αιώνα π.Χ.," ένα μέλος της αποστολής δήλωσε στο πρακτορείο.

Ο Han Xiang, ο επικεφαλής της κινεζικής ομάδας, πιθανολογεί ότι μια ξαφνική καταστροφή, τεχνητή ή οικολογική, κατέστρεψε απότομα έναν πολιτισμό που άκμασε στους πρόποδες των χιονισμένων βουνών Kunlun.

Τα γραπτά Κharosthi, που έχουν βρεθεί αποτελούν ένα γρύφο. Τα γραπτά προήλθαν από την ελληνικής επιρροής Αυτοκρατορία Kushan, η οποία περιλάμβανε το σύγχρονο Πακιστάν και το Αφγανιστάν και στην οποία οι μετανάστες μεταναστεύουν έφεραν μαζί τους τόσο τη γραπτή γλώσσα όσο και τον Βουδισμό στην έρημο Τακλαμακάν μεταξύ 300 π.Χ. και μ.Χ. 500.



Περίπου 30 ξύλινα δισκία χαραγμένα στη γλώσσα Κharosthi βρέθηκαν μέσα σε ένα θαμμένο βάζο κεραμικής.

Γνωστή ως το Βασίλειο της Jingjue, η πόλη ήταν το στολίδι μια όαση μέσα στην έρημο, οι κάτοικοι χάραξαν ένα παράδεισο μέσα έρημο προστατεύοντας την πόλη με πύλες και  τοίχους. Το νερό προερχόταν από πηγάδια ή υπόγεια ρεύματα και έκβαλλε μέσα σε κήπους και λίμνες.

Ο Xuanzang, ένας βουδιστής μοναχός που ταξίδεψε στην περιοχή κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ (618-906 μ.Χ.) περιγράφει στο βιβλίο του "Ταξίδι στη Δύση" τις  διαδρομές από τις οάσεις προς τα Βουδιστικά μοναστήρια. Σήμερα η περιοχή κατοικείται κυρίως από τουρκικούς πληθυσμούς, μουσουλμάνους που περιοδικά απαιτούν την ανεξαρτησία τους από την Κίνα.

Τα ερείπια είναι περίπου 400 μίλια νοτιοανατολικά της διάσημης για τα χαλιά της πόλης του Kashgar, μια από τις λίγες πόλεις οάσεις που  εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού, οι οποίες μειώθηκαν σταδιακά μετά τη θαλάσσια οδό προς την Άπω Ανατολή  που άνοιξαν Ευρωπαϊκό θαλασσοπόροι.


Πηγή:


Lost China City Linked To Alexander November 21, 1993|By Uli Schmetzer, Tribune Staff Writer.