Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

O τάφος της βασίλισσας Νεφερτίτης

Η πιθανότητα ότι ο τάφος της βασίλισσας Νεφερτίτης να είναι σε ένα κρυφό δωμάτιο πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών επανεξετάζεται από την αρχαιολογική υπηρεσία του Καιρού, μετά από ανάλυση των στοιχείων από τις τομογραφίες που είχαν λάβει χώρα τον Νοέμβριο του 2015.

Ο υπουργός αρχαιοτήτων Mamntouch el-Ntabat εξήγησε ότι οι τομογραφίες αποκάλυψαν δύο μεγάλες αίθουσες πίσω από τα τείχη του βασιλικού τάφου, όπου το υλικό είναι διαφορετικό από τους τοίχους, ίσως πρόκειται για  μέταλλο ή άλλο οργανικό υλικό. "Θα μπορούσε να είναι το εύρημα του αιώνα", πρόσθεσε.

Υπό το φως των νέων αναλύσεων, μια νέα σάρωση, πιο εξειδικευμένη θα πραγματοποιηθεί, για να διευκρινίσει αν ο κενός χώρος πίσω από τα τείχη είναι τελικά θάλαμος ταφής. «Είμαστε το 90% σίγουροι αλλά δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα αν δεν βεβαιωθούμε απόλυτα» δήλωσε χαρακτηριστικά Νταμάτ.

Ο Βρετανός αιγυπτιολόγος Δρ Nikolas Reeves είχε ήδη αναφέρει από την αρχή του 2015, ότι η σωρός του Τουταγχαμών (πέθανε πριν από 3000 χρόνια σε ηλικία 19 ετών), θάφτηκε στο εξωτερικό θάλαμο του τάφου της Νεφερτίτης.


Ο τάφος του Τουταγχαμών ήταν το πιο ανέπαφο εύρημα  που βρίσκεται στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ.To 1922 ανακαλύφτηκε από τον  Χάουαρντ Κάρτερ Βρετανό αρχαιολόγο, με  2.000 θρησκευτικά αντικείμενα.

Το βασίλειο της Νεφερτίτης, το όνομα της οποίας  σημαίνει «την έλευση της όμορφης γυναίκας», άκμασε  τον 14ο αιώνα προ Χριστού.


Στα 15 της παντρεύτηκε το βασιλιά Ακενατόν και έκανε έξι κόρες και ένα γιο. Διαφορετικές θεωρίες θέλουν να είναι η μητέρα του Τουταγχαμών. Αυτή και ο σύζυγός της καθιέρωσαν την λατρεία του Άτεν θεού του Ήλιου.