Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

To κηρύκειο του Ερμή και η σχέση του με το ανθρώπινο DNA

Το σχήμα του DNA είναι γνωστό σε όλους μας, αυτό που δεν είναι γνωστό είναι μεγάλη ομοιότητα με το κηρύκειο του Ερμή και το σήμα του Ασκληπιού στην αρχαία Ελλάδα! Το κηρύκειο του Ερμή έχει μεγάλη ομοιότητα με το έμβλημα του Ασκληπιού, το οπoίο στην συνέχεια υιοθετήθηκε από τους γιατρούς και την ιατρική επιστήμη.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ασκληπιός διδάχθηκε την επιστήμη της ιατρικής από τον Χείρωνα, έχει γίνει τόσο διάσημος γιατρός που όχι μόνο βοήθησε τους ανθρώπους να ξεφύγουν το θάνατο, αλλά όπως αναφέρεται με την επιστήμη του ανάστησε και πολλούς νεκρούς (Απολλόδωρος« G118-120 Βιβλιοθήκη ») . Στην Οδύσσεια του Ομήρου έχουμε και άλλες πληροφορίες, το όνομα Κίρκη δεν είναι τυχαίο, αλλά τα γράμματα που το αποτελούν βρίσκονται και στην λέξη κηρύκειο.



Το όνομα του γιου του Οδυσσέα και της Κίρκης είναι Τηλέγονος [Τηλε (= μακριά από) και γόνος]. Η Κίρκη είχε τέσσερις θεραπευτές («αμφιπόλους»: κ 348-349), όσες και οι βάσεις του DNA, θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός αλλά ας μην ξεχνάμε πως έχει σωθεί μόλις το 3% των έργων των αρχαίων συγγραφέων.


Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο το κηρύκειο του Ερμή είχε εφευρεθεί από το μάντη Τειρεσία όταν και βρήκε στην Κυλλήνη δύο ζευγαρωμένα φίδια και επειδή τα χώρισε πληγώνοντας τα μετατράπηκε σε γυναίκα. Ο Τειρεσίας για να χωρίσει τα δύο φίδια χρησιμοποίησε ένα ραβδί.
Τα φίδια τυλίχτηκαν αντικριστά πάνω στο ραβδί σε σχήμα 8 και στην κορυφή παίρνοντας έτσι το σχήμα φ. Ο αριθμός φ αναφέρεται από τον Πυθαγόρας τον 5ο αιώνα πχ τον οποίο και χρησιμοποίησαν ο Ικτίνος ο  Φειδίας και ο Καλλικράτης  στην κατασκευή ναών αλλά και οικοδομημάτων.
Το σχήμα που πήραν τα δύο αυτά φίδια καθώς τυλίγονταν πάνω στο ραβδί μοιάζει εκπληκτικά με τον έλικα του DNA. Αργότερα ο Τειρεσίας συνάντησε τα φίδια ζευγαρωμένα οπότε και έγινε και πάλι άνδρας. 

Ένας άλλος μύθος λέει ότι κάποτε ο Ερμής βρήκε δύο φίδια να μάχονται το ένα το άλλο, έτσι χρησιμοποίησε το ραβδί του για να τα χωρίσει από τότε λοιπόν το σύμβολο των φιδιών πάνω στο ραβδί στολισμένο με τις φτερούγες του Θεού Ερμή συμβολίζει την ομόνοια και την πάταξη της διχόνοιας.


Το κηρύκειο συμβολίζει της δύο αντίθετες δυνάμεις μέσω των οποίων είναι αναγκασμένη να λειτουργεί η ανθρώπινη αντίληψη. Συμβολίζει το αρσενικό και το θηλυκό που ενώνονται προκειμένου να δημιουργηθεί ο άνθρωπος. Επίσης τα φίδια μπλέκονται σχηματίζοντας εφτά κύκλους που λέγεται ότι συμβολίζει το DNA. O αριθμός 7 μόνο τυχαίος δεν είναι καθώς χρησιμοποιείτε κατά κόρον στην αρχαιότητα.

Για πολλούς η Ελληνική Μυθολογία αποτελεί πηγή φαντασίας των προγόνων μας , αλλά το γεγονός ότι πολλά πράγματα τα οποία βλέπουμε ως τυχαία σύμβολα στον αρχαίο κόσμο, τα συναντάμε καθώς εξελίσσεται η επιστήμη, θα πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε, μήπως τελικά γνωρίζουμε ελάχιστα για τους προγόνους μας…;

Πηγή:
Απολλόδωρος« G118-120 Βιβλιοθήκη »