Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

Ήρθε στο φως η Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης

Να γίνει καθαρισμός από τα αγριόχορτα του χώρου της Βασιλικής του Α. Νίκωνος και του Θεάτρου διότι η όλη εικόνα τους είναι υποβαθμισμένη σε σχέση με τα λοιπά αναστηλωμένα και φροντισμένα μνημεία .
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον , πλάι στις πληροφοριακές πινακίδες του κάθε μνημείου , να υπήρχαν και απεικονίσεις του μνημείου (έστω και συμβατικές) έτσι όπως ήταν στην αρχική του μορφή . Τα φυλάκια και τα ορύγματα του εμφυλίου πολέμου που βρίσκονται ακόμα πάνω στην κορυφή της Ακρόπολης πρέπει να φύγουν και να διαμορφωθεί ο χώρος κατάλληλα .
Η παλιά δεξαμενή που δεσπόζει στο χώρο πάνω από το Θέατρο δεν έχει πλέον εκεί καμιά θέση , πρέπει να γκρεμιστεί και να διαμορφωθεί (ίσως και να ανασκαφεί) ο χώρος .

Πρέπει να αναπτυχθεί ένα δίκτυο με κρήνες μέσα στον αρχαιολογικό χώρο για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών ιδίως στην περίοδο του καλοκαιριού .

Το κεντρικό πλακόστρωτο το οποίο οδηγεί στην Ακρόπολη μοιάζει βομβαρδισμένο σε πολλά σημεία και πρέπει γι’ αυτό άμεσα να αποκατασταθούν οι εκτεταμένες φθορές του . Αποτελεί τραγική ειρωνεία να επισκέπτεσαι έναν αναστηλωμένο και ανακαινισμένο αρχαιολογικό χώρο περπατώντας σε ένα πλακόστρωτο γεμάτο λακκούβες και φθορές .

Είναι ώρα να εξασφαλισθεί στην περιοχή , εγγύς της εισόδου , ένα άνετο και σύγχρονο πάρκινγκ για τα λεωφορεία και τα ΙΧ των επισκεπτών .

Οι θεσμικοί παράγοντες του τόπου πρέπει να κινηθούν δραστικά ώστε η Μελέτη αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου που παρέδωσε το ΔΙΑΖΩΜΑ και το Ίδρυμα «ΝΙΑΡΧΟΣ» ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να υλοποιηθεί , ώστε το Αρχαίο Θέατρο να αποκτήσει την ανάλογη με την ιστορική του αξία αίγλη .

Ο δήμος Σπάρτης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας να προχωρήσει σε προγραμματισμό απαλλοτριώσεων χώρων και απόδοσή τους στην ανασκαφική έρευνα , ώστε σιγά-σιγά να συμπληρώνονται τα χαμένα κομμάτια του παζλ της Ακροπόλεως της Αρχαίας Σπάρτης . Αξίζει να σημειωθεί ότι εμφανή αρχαιολογικά μνημεία της Ακροπόλεως βρίσκονται μέσα σε περιφραγμένες ιδιοκτησίες πολιτών και δεν είναι (γι’ αυτό) επισκέψιμα) !!! Το ξεκίνημα μπορεί να γίνει με την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης επί Δημαρχίας Σαράντου Αντωνάκου (αρ. απόφασης 176) για αγορά οικοπέδων στο χώρο της Αρχαίας Σπάρτης και παράδοσή τους στη συνέχεια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για διενέργεια ανασκαφών . Επίσης να υλοποιηθεί απόφαση της ίδιας περιόδου σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Σπάρτης θα δώριζε στην Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ιδιοκτησία του εκτάσεως 7.831 τμ κοντά στην παλαιά Δεξαμενή για την ολοκλήρωση των ανασκαφών στο χώρο της Αρχαίας Σπάρτης !

 Tα αρχαιολογικά μας μνημεία :

–Αποτελούν πηγή ιστορικής γνώσης για την κατανόηση της οργάνωσης , των σχέ­σεων , των συνηθειών και του καθημερινού βίου των προγόνων μας .

–Βεβαιώνουν την ενότητα και τη συνέχεια του εθνικού πολιτισμού, αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορικής κληρονομιάς , της εθνικής ταυτότητας και της πολιτισμικής του φυσιογνωμίας

–Εμπνέουν αισθήματα θαυμασμού για τα επιτεύγματα των προγενέστερων και καλ­λιεργούν τη συνείδηση του χρέους για τη διαφύλαξη και την πρόοδο του εθνικού πολιτισμού .

–Προσφέρουν αισθητική συγκίνηση και απόλαυση και συνιστούν πηγή καλλιτεχνικής και πνευματικής έμπνευσης για νέες δημιουργίες .

–Αποτελούν αξιοθέατα , που έλκουν το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών κάθε χρόνο .

Πρέπει , γι’ αυτό να αναλάβουμε , πλήρως , την ιστορική μας ευθύνη απέναντί τους .

«Όπερ έδει δείξαι»

Βαγγέλης Μητράκος / Πηγή