Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Βρέθηκε το πρώτο νεκροταφείο των Φιλισταίων

Οι επιστήμονες βρίσκονται πολύ κοντά στην αποκρυπτογράφηση της ιστορικής προέλευσης του λαού μυστηρίου, που συνδέεται με τους Αρχαίους Κρήτες Οι Φιλισταίοι ήταν και παραμένουν ένας λαός γεμάτος μυστήριος. Κατοικούσε στην περιοχή της Παλαιστίνης και σύμφωνα με την άποψη πολλών επιστημόνων και αναλυτών, ήταν απόγονοι των Αρχαίων Κρητών. Το μεγάλο αυτό ερωτηματικό της ιστορικής προέλευσης του λαού που κυριάρχησε στην πολύπαθη αυτή περιοχή, είναι πολύ πιθανό να απαντηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς την Κυριακή ανακοινώθηκε η ανακάλυψη του πρώτου νεκροταφείου των Φιλισταίων, στο Ασκελόν.

Οι αρχαιολογική ανασκαφή είχε ξεκινήσει στο σημείο το 2013. Τρία χρόνια μετά και αφού αξιολογήθηκαν όλα τα στοιχεία που βρέθηκαν, η ομάδα που ενεργεί στο χώρο ανακοίνωσε με μεγάλη της ικανοποίηση το σπουδαίο αυτό εύρημα. Η αναζήτηση του πολιτισμού των Φιλισταίων είχε ξεκινήσει πριν από 30 χρόνια, από τον Λεόν Λεβί και οι ανασκαφές στο συγκεκριμένο σημείο εντάσσονται στο πλαίσιο της ίδιας αυτής έρευνας.

«Μετά από πολλές δεκαετίες μελέτης της ιστορίας των Φιλισταίων, ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την πραγματική τους εικόνα. Αυτό είναι συγκλονιστικό», δήλωσε ο Ντάνιελ Μάστερ, εκ των επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας. «Με αυτήν την ανακάλυψη, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην αποκτυπτογράφηση των μυστικών του σπουδαίου αυτού λαού», πρόσθεσε.

Η ανακάλυψη διατηρήθηκε μυστική για τρία χρόνια, προκειμένου να αποφευχθεί η λεηλασία του χώρου, αλλά και να μην ενταθούν οι διαμαρτυρίες των χριστιανών ορθοδόξων, οι οποίοι χρησιμοποιούν την περιοχή για λόγους λατρείας.
Οι Φιλισταίοι συνδέονται από πολλούς επιστήμονες με τους Έλληνες, καθώς εικάζεται ότι προέρχονται από την Αρχαία Κρήτη, την Κύπρο και τη Μικρά Ασία, η οποία την εποχή εκείνη κατοικούσαν ελληνικά φύλα, ενώ σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Σύντομα οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να προβούν σε ανακοινώσεις για την ιστορική προσέλευση του λαού-μυστήριου της Παλαιστίνης, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει εξετάσεις DNA, αλλά και άλλες εξετάσεις, οι οποίες θα αποκρυπτογραφήσουν το βαθύτατο παρελθόν.


Στο νεκροταφείο βρέθηκαν πάνω από 200 σκελετοί, ενώ υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός θαλάμων που δεν έχουν ανοιχτεί ακόμη. Το νεκροταφείο ταξιδεύει τους επιστήμονες στον 11ο με 8ο αιώνα π.Χ. Οι Φιλισταίοι θεωρούνται από τους Ισραηλινούς ο αρχέγονος εχθρός του λαού τους, καθώς, βάσει των ιστορικών συγγραμμάτων, τους εκδίωξαν από τον τόπο τους. Είναι, άλλωστε, πασίγνωστος ο μύθος του γίγαντα Γολιάθ, ο οποίος ήταν Φιλισταίος και νικήθηκε από τον σαφώς πιο μικροσκοπικό και αδύναμο Δαβίδ.



Πηγή