Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Αμφίπολη νέες αποκαλύψεις για το σπαθί του αφηρωισμένου ήρωα

Οι ανακοινώσεις του Μιχάλη Λεφαντζή στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχαιολογίας στην Αγία Πετρούπολη δεν φέρνουν μόνο τα «πάνω κάτω» στους επικριτές της ανασκαφής της Αμφίπολης αλλά σηματοδοτούν και παράλληλα προαναγγέλλουν μια σειρά νέων εξελίξεων σε πολλαπλά επίπεδα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μάλιστα εκτιμάται ότι η νέα ομιλία του αρχιτέκτονα που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, θα στερήσει από πολλούς τη «χαρά» να επιχειρηματολογούν πλέον με αστήριχτες θεωρίες και κάνοντας μόνο εικασίες.

Η σημαντική ανακοίνωση που έγινε στο Ερμιτάζ , πως οι Αρχαίοι Έλληνες γκρέμισαν αιφνιδιαστικά το Βόρειο τείχος της Αμφίπολης για να κατασκευάσουν τον περίβολο στο τύμβο Καστά, όπως και τη βάση του λέοντα, αποσυντονίζει τώρα, κυρίως εκείνους που επιμένουν στη ρωμαϊκής εποχής δημιουργία του μνημείου, αφού κάθε ημερομηνία που αποκλίνει του διαστήματος (325 - 300 πΧ) καταρρίπτεται, μετά και τη χρονολόγηση των τειχών από την αρχαιολόγο Χαίδω Κουκούλη.

Μεγάλο σοκ όμως προκαλεί και μια ακόμη αποκάλυψη του αρχιτέκτονα, και αφορά στην τυπολογία του σπαθιού που κρατάει ο αφηρωισμένος ήρωας που απεικονίζεται στο μαρμάρινο γλυπτό του Λέοντα και το οποίο προσομοιάζει με το σπαθί του Μέγα Αλέξανδρου.

Σημαντικό όμως είναι και κάτι άλλο, που ίσως ακόμη δεν έγινε ευρέως γνωστό.

Ο Έλληνας αρχιτέκτονας κατά την ομιλία του στο Ερμιτάζ οδήγησε τρεις αρχαιολόγους υποστηρικτές των θέσεων του κρατιδίου των Σκοπίων σε πλήρη αδιέξοδο, παραθέτοντας μια σειρά από επιχειρήματα.

Μάλιστα παρουσία δεκάδων επιστημόνων ένας από αυτούς μην μπορώντας να αντιμετωπίσει την αντιπαράθεση, αναγκάσθηκε να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Αναταραχή όμως και αιφνιδιασμό προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Μιχάλη Λεφαντζή και στη Γερμανία .

Η έγκριτη ιστοσελίδα Deutsche Welle απέσυρε άρθρο, που προανήγγειλε τέσσερεις ημέρες πριν από το συνέδριο της Αγίας Πετρούπολη , έρευνα ομάδας αρχαιολόγων του πανεπιστήμιου της Χαϊδελβέργης που αφορούσε την ανασκαφή της Αμφίπολης.

Στο κείμενο που αναρτήθηκε αναφέρονταν ότι ο τύμβος Καστά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Μακεδονική διαδοχή.

Μετά τις ανακοινώσεις του Ερμιτάζ η συνδρομητική ιστοσελίδα της Deutsche Welle όχι μόνο απέσυρε την ανάρτηση της προαναγγελίας αλλά αρνήθηκε να δημοσιεύσει την συγκριμένη έρευνα με την επισήμανση «Μη αξιόπιστη πηγή».

Στο μεταξύ με νέα στοιχεία για την ανασκαφή της Αμφίπολης αναμένεται η ομιλία του αρχιτέκτονα που θα πραγματοποιηθεί 27 Οκτωβρίου και ώρα 19.30 στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.

Οι έως τώρα αποκαλύψεις στο Ερμιτάζ δεν άφησαν αδιάφορους τους διοργανωτές ενός παγκόσμιου ιατρικού συνεδρίου οι οποίοι τον προσκάλεσαν , για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών παρουσιάζοντας το ίδιο ταξίδι, μιας διαδρομής οκτώ ετών «από την Αθήνα έως την Αμφίπολη» προσαρμοσμένο όμως και σε ιατρικά δεδομένα.

Έτσι λοιπόν ο αρχιτέκτονας θα παρουσιάσει με λεπτομέρειες όσα είπε στην Αγία Πετρούπολη και θα δώσει και επιπλέον πληροφορίες για τα ευρήματα του.

Το 10ο Hellenic Spine Congress & Joint Meeting with French and Turkish Spine Society & 40th Symposium “Giannestras-Smyrnis” διοργανώνεται από Έλληνες, Γάλλους και Τούρκους ιατρούς και θα είναι και κεκλεισμένων των θυρών, ενώ τις διεργασίες θα τις παρακολουθήσουν μόνο οι συμμετέχοντες.

Όλες οι ομιλίες θα γίνουν στην Αγγλική γλώσσα ενώ κατά την παρουσίαση του κυρίου Λεφαντζή θα απαγορεύεται οποιαδήποτε φωτογράφηση, κινηματογράφηση και αναμετάδοση.

του Γιώργου Ροδάκογλου



Πηγή