Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Με ποιον τρόπο χτίστηκε το Ίλιον στην Τρωάδα;

Σύμφωνα με τη μια εκδοχή, ο Ίλος, παίρνοντας μέρος σε αγώνες της Φρυγίας με κριτή το βασιλιά της χώρας, νίκησε και πήρε για βραβείο 50 νέους και 50 παρθένες, καθώς και βουν ποικίλην (στικτή αγελάδα).

Ο ίδιος βασιλιάς, υπακούοντας σε χρησμό που παράγγελλε να χτιστεί μια πόλη στο σημείο όπου η αγελάδα θα ξάπλωνε, είπε στον Ίλιο να χτίσει το Ίλιο στην Άτα, όπου η αγελάδα είχε καθίσει. Όταν, μετά το χτίσιμο της πόλης, ο Ίλος προσευχήθηκε στον Δία και τον παρακάλεσε να του δείξει, με κάποιο σημείο, πώς θα προστατεύει την πόλη του, ο Ζευς έριξε το τρίπηχυ παλλάδιο μπροστά στη σκηνή του. Ποία ήταν όμως η δεύτερη εκδοχή; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!.

ΟΠΩΣ όλοι γνωρίζουν Ίλος είναι το όνομα τριών μυθολογικών προσώπων: Ας τους διαβάσουμε με τη σειρά που ακολουθούν:

1. Ίλος. Γιος του Δαρδάνου και της κόρης τού Τεύκρου Βατείας. Όταν πέθανε ο πατέρας του, βασίλευσε στη Δαρδανία χώρα, και άφησε το θρόνο στον αδελφό του Εριχθόνιο, γιατί ο ίδιος δεν είχε παιδιά.

2. Ίλος. Γιος του Μερμέρου, στον οποίο αποτάθηκε ο Οδυσσέας, ζητώντας φάρμακα για να αλείψει τα βέλη του και να τα κάνει δηλητηριώδη. Ο Ίλος καταγόταν από την Έφυρα, πόλη περίφημη για την κατασκευή δηλητηρίων.

3.Ίλος. Ιδρυτής και επώνυμος του Ιλίου, στην Τρωάδα. Ήταν γιος του Τρώος και της Καλλιρρόης. Για την κτίση του Ιλίου, υπήρχαν δύο εκδοχές: Σύμφωνα με τη μια, ο Ίλος, παίρνοντας μέρος σε αγώνες της Φρυγίας με κριτή το βασιλιά της χώρας, νίκησε και πήρε για βραβείο 50 νέους και 50 παρθένες, καθώς και βουν ποικίλην (στικτή αγελάδα). Ο ίδιος βασιλιάς, υπακούοντας σε χρησμό που παράγγελλε να χτιστεί μια πόλη στο σημείο όπου η αγελάδα θα ξάπλωνε, είπε στον Ίλιο να χτίσει το Ίλιο στην Άτα, όπου η αγελάδα είχε καθίσει.

Όταν, μετά το χτίσιμο της πόλης, ο Ίλος προσευχήθηκε στον Δία και τον παρακάλεσε να του δείξει, με κάποιο σημείο, πώς θα προστατεύει την πόλη του, ο Ζευς έριξε το τρίπηχυ παλλάδιο μπροστά στη σκηνή του. Σύμφωνα με τη δεύτερη παράδοση, ο Ίλος ακολούθησε μια αγελάδα του κοπαδιού του Πριαπείου Απόλλωνος και έχτισε με διαταγή του την πόλη στο σημείο όπου εκείνη στάθηκε. Ένα νόμισμα του αυτοκράτορα Καρακάλλα είχε μια παράσταση του Ίλου, που τελούσε θυσία μπροστά στο Παλλάδιον.


Πηγή