Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Ο μύθος της Δάφνης που μεταμορφώθηκε σε δέντρο

Δάφνη, η πανέμορφη νύμφη που τύφλωσε από πάθος τον Απόλλωνα και μεταμορφώθηκε σε δέντρο για να μην υποκύψει. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας ήταν η εκδίκηση του νεαρού Έρωτα που έκανε την καρδιά της πέτρα.

Ο Απόλλωνας γεννήθηκε στο νησί της Δήλου και ήταν παιδί του Δία και της πανέμορφης Λητώς.  Χάρη στην αμβροσία που χορηγήθηκε στο νεογνό από τη Θέμιδα, μεγάλωσε πολύ γρήγορα και εξελίχθηκε σε έναν πανέμορφο νέο. Όλες οι γυναίκες εντυπωσιάζονταν από τον θεό του φωτός, όπως αποκαλούσαν τον Απόλλωνα. Όμως η γυναίκα που ο ίδιος ποθούσε δεν του έδειχνε ενδιαφέρον.



Ο  παράφορος έρωτας για τη Δάφνη  


Ο Απόλλωνας ερωτεύτηκε παράφορα τη Δάφνη. Ήταν μία από της Νύμφες που βρίσκονταν στο πλευρό της δίδυμης αδερφής του Άρτεμης. Η Δάφνη ήταν η κόρη του ποταμού Πηνειού και της Γαίας. Ακολουθούσε πιστά τη θεά του κυνηγιού και παρά τις πιέσεις του πατέρα της για να παντρευτεί, ήταν ανένδοτη. Η Άρτεμις ήταν παρθένα και προτιμούσε να περνάει το χρόνο της μέσα στα δάση. Η Δάφνη ήταν πολύ όμορφη και είχε πολλές κατακτήσεις, αλλά δεν παρεξέκλινε από τον βίο της Άρτεμις. Μάταια ο Απόλλωνας προσπαθούσε να την κατακτήσει. Κάθε μέρα την κυνηγούσε μέσα στο δάσος και της εκδήλωνε τα αισθήματα του. Η νεαρή όμως δεν υπέκυπτε στην γοητεία του.

Η Δάφνη έγινε δέντρο για να γλυτώσει από τον απεγνωσμένο έρωτα του Απόλλωνα 

Η επιμονή του Απόλλωνα άρχισε να κουράζει τη Δάφνη. Όταν κατάλαβε ότι δεν θα ξέφευγε εύκολα από τον  Απόλλωνα, ζήτησε τη βοήθεια του πατέρα της. Ο Πηνειός της έκανε το χατήρι και σε συνεργασία με τη Γαία, τη μεταμόρφωσε σε ένα μοσχομυριστό δέντρο. Τα πόδια της ρίζωσαν στη γη, τα χέρια της έγιναν κλαδιά και τα μαλλιά της φύλλα μυρωδάτα. Ο Απόλλωνας στη θέα του δέντρου στενοχωρήθηκε πολύ που έχασε την αγαπημένη του. Έκοψε ένα από τα κλαδιά του και το έβαλε στο κεφάλι του. Η φουντωτή δάφνη έγινε το αγαπημένο δέντρο του θεού.

Ο δαφνοστεφανωμένος θεός ως ένδειξη της αγάπης του, καθιέρωσε το φυτό να είναι ιερό και σύμβολο λατρείας. Η δάφνη έγινε συνώνυμο της ειρήνης και το χρησιμοποιούσαν για να στεφανώνουν τους νικητές των αθλητικών αγώνων. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Απόλλωνα για τη νύμφη σύμφωνα με τον μύθο, ήταν η εκδίκηση του νεαρού Έρωτα στον Απόλλωνα. Ο Έρωτας είχε εκνευριστεί από τον Απόλλωνα σε μία συνάντηση που είχαν. Για να τον τιμωρήσει, του έστειλε το χρυσό βέλος της αγάπης και στη Δάφνη ένα άλλο, από μολύβι. Έτσι ο Απόλλωνας έχασε τον ύπνο του από έρωτα για τη Δάφνη, όμως εκείνη δεν αισθανόταν τίποτα γιατί η καρδιά της είχε γίνει πέτρα!



Πηγή