Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Η ερωτική ζωή του Ποσειδώνα

Ο Ποσειδώνας είχε έντονη ερωτική ζωή και απέκτησε πολλά παιδιά. Είχε σχέση με τη Δήμητρα, τη Γαία, τη νύμφη Μελία, την Αίθρα και πολλές άλλες γυναίκες της μυθολογίας. Σύμφωνα με έναν μύθο, από τη συνεύρεσή του με τη Γαία γεννήθηκε ο γίγαντας Ανταίος, ο οποίος έγινε βασιλιάς της Λιβύης. Γυναίκα του ήταν η Τίγγις, από την οποία πήρε το όνομά της η σημερινή πόλη Ταγγέρη της Μαυριτανίας. Φημιζόταν για την αγριότητά του και την επιθυμία του να σκοτώνει. Όποιος ξένος αποβιβαζόταν στη χώρα του, πάλευε μαζί του και τον σκότωνε. Τα κρανία των θυμάτων του τα χρησιμοποιούσε για να στολίζει τον ναό που ήταν αφιερωμένος στον πατέρα του.

Ο Ανταίος είχε μια ικανότητα η οποία τον βοηθούσε να νικάει τους αντιπάλους του και να είναι αήττητος. Μπορούσε να παίρνει πίσω τη δύναμή του, κάθε φορά που ακουμπούσε στη γη. Ωστόσο, δεν κατάφερε να νικήσει τον δυνατό Ηρακλή, ο οποίος τον αντιμετώπισε, καθώς όδευε για την ολοκλήρωση του 11ου άθλου του. Ο Ηρακλής δεν τον άφησε να έρθει σε επαφή με τη γη, τον σήκωσε από το έδαφος και τον νίκησε. Κατά μια άλλη εκδοχή, ο Ηρακλής μετά τον θάνατο του Ανταίου ερωτεύτηκε τη γυναίκα του και απέκτησαν μαζί έναν γιο τον Σόφακα.

Ο τάφος του Ανταίου βρισκόταν στην Ταγγέρη και σύμφωνα με τον μύθο αν κάποιος ανασκάλευε το χώμα, έβρεχε. Όταν ο ρωμαίος διοικητής, Σερτώριος επισκέφτηκε τη Μαυριτανία, κατά τον 2ο αιώνα π.Χ., ζήτησε να ανοιχτεί ο τάφος του προκειμένου να διαπιστώσει αν ίσχυε το πελώριο ανάστημά του. Όταν αντίκρισε τον σκελετό επιβεβαίωσε τις φήμες.

Ο Ηρακλής αιχμάλωτος του Βούσιρι 


Ο Ηρακλής σκότωσε ένα ακόμη παιδί του Ποσειδώνα, τον Βούσιρι, τέρας της εποχής που δολοφονούσε τους ξένους οι οποίοι έκαναν το λάθος να επισκεφθούν το βασίλειό του στην Αίγυπτο. Ο Βούσιρις ξεκίνησε να σκοτώνει ανθρώπους για να επέλθει η αφθονία στο βασίλειό του. Σύμφωνα με τον μύθο, ένας κύπριος μάντης, ο Φράσιος, του είπε πως το κακό θα σταματούσε αν θυσίαζε έναν ξένο στον βωμό του Δία. Ο Βούσιρις σκότωσε αρχικά τον μάντη και όσους ξένους βρίσκονταν στη χώρα του. Δεν δίστασε να δέσει ακόμη και τον Ηρακλή όταν έφτασε στην Αίγυπτο. Αφού τον έδεσε, τον οδήγησε στον βωμό του Δία, όπου ο μυθικός ήρωας έσπασε τα δεσμά του και σκότωσε τον Βουσίρι και την ακολουθία του.


Πηγή