Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Η περιπέτεια της Ιούς που αποπλάνησε ο Δίας

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας είχε απατήσει πολλές φορές την γυναίκα του Ήρα. Ένα από τα παραστρατήματα του ζωηρού Θεού ήταν και αυτή με την Ιώ, την κόρη του Ινάχου, που ήταν βασιλιάς του Άργους. Μια μέρα που η Ιώ έβγαινε από το σπίτι του Ινάχου, συνάντησε το Δία. Ο Θεός έμεινε άναυδος από την ομορφιά της και την προσκάλεσε για έναν περίπατο στο γειτονικό δάσος.

Η Ιώ, που υποψιαζόταν ότι ο Θεός ήθελε κάτι παραπάνω από μια βόλτα στο δάσος, τράπηκε σε φυγή. Ο Δίας τότε έκανε χρήση της εξουσίας του. Σκέπασε τη γη με ένα πυκνό σύννεφο, προκειμένου να τη σταματήσει και να την κάνει δική του.

Η Ήρα μη βρίσκοντας τον σύζυγό της στον ουρανό και βλέποντας τη γη σκεπασμένη με σκοτάδι, άρχισε να υποπτεύεται την προδοσία. Αφού διασκόρπισε τα σύννεφα, κατέβηκε εξαγριωμένη από τον ουρανό και άρχισε να αναζητά τον σύζυγό της. Ο Δίας τότε υποψιάστηκε την άφιξη της γυναίκας του και για να κρύψει την ενέργειά του, μεταμόρφωσε την Ιώ σε αγελάδα.

Η Ήρα βρήκε τον Δία με την αγελάδα και παρόλο που κατάλαβε ότι πίσω από το όμορφο ζώο κρυβόταν η Ιώ, προσποιήθηκε ότι δεν την αναγνώρισε. Ζήτησε μάλιστα να της την παραχωρήσει, βάζοντας σε ισχύ το σχέδιό της.

Όταν η Ήρα πήρε την μεταμορφωμένη Ιώ υπό την εξουσία της, την ανέθεσε στον Άργο τον Πανόπτη να την φυλάει. Εκείνος είχε 100 μάτια, που τα δύο έκλειναν ταυτόχρονα, ενώ τα υπόλοιπα έμεναν ορθάνοιχτα και συνεχώς φρουρούσαν. Για πολύ καιρό η Ιώ έζησε κάτω από την αυστηρή επίβλεψη του Άργου.


Ο Δίας που λυπήθηκε το κορίτσι για όσα δεινά υπέφερε εξαιτίας του, διέταξε τον Ερμή να σκοτώσει το φύλακα και να την απελευθερώσει. Ο φτερωτός Θεός πλησίασε τον Άργο, τραγουδώντας και παίζοντας τον αυλό, προκειμένου να τον αποκοιμίσει. Όταν έκλεισαν όλα τα μάτια του, ο Ερμής έβγαλε το σπαθί και του έκοψε το κεφάλι.

Η Ήρα για να τιμήσει τον άγρυπνο φύλακα, πήρε τα μάτια του και τα σκόρπισε στην ουρά του παγωνιού, του πτηνού δηλαδή που της ήταν αφιερωμένο. Για να τιμωρήσει μάλιστα την ερωμένη του άντρα της, της έστειλε μία Ερινύα, που τάραξε την ψυχή της και την έκανε να περιφέρεται στους δρόμους σαν τρελή.

Ο Δίας λυπήθηκε την Ιώ, που τριγυρνούσε ακόμη με τη μορφή της αγελάδας και ζήτησε συγγνώμη από την Ήρα, προκειμένου να τη γλιτώσει από τα βάσανα. Έτσι η Ιώ απαλλάχτηκε επιτέλους από την Ερινύα και επέστρεψε στην αρχική της μορφή.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από «Ελληνική Μυθολογία, ο ναός των Μουσών». Εκδόσεις Μίλητος


Πηγή