Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Εκπληκτικές βραχογραφίες ανακαλύφτηκαν της Κρήτης ηλικίας μεγαλύτερης των 11.000 ετών

Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει σε μια σπηλιά στην Κρήτη, ποία είναι ίσως η παλαιότερη Ελληνική τέχνη, που χρονολογείται από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Αρχαιολογικής Επιστήμης (Journal of Archaeological Science).

Το έργο τέχνης που βρέθηκε στο σπήλαιο Ασφενδου είναι η παλαιότερη γνωστή Ελληνική απεικόνιση των εξαφανισμένων ζώων και έχει ηλικία άνω των 11.000 ετών.

Μιλώντας στο περιοδικό, ο Δρ. Thomas Strasser του Κολλεγίου Providence, Ρόουντ Άιλαντ, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη παλαιολιθική τέχνη που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα και είναι σημαντική επειδή εμβαθύνει την ιστορία της τέχνης εδώ και χιλιάδες χρόνια και μοιάζει με ένα μυθιστόρημα της εποχής των Παγετώνων Κρήτης.

"Οι αρχαιολογικές και παλαιοντολογικές πληροφορίες, καθώς και νέες τεχνολογίες που δεν ήταν διαθέσιμες σε παλαιότερους μελετητές, προσφέρουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παλαιολιθική ημερομηνία για τα παλαιότερα γλυπτά".

Βρίσκεται στην ορεινή περιοχή Σφακίων της Δυτικής Κρήτης, το σπήλαιο Ασφεντού είναι γνωστό για τα πετρογλυφικά του, που περιγράφεται από τον Strasser ως "μια συγκεχυμένη μάζα χαραγμάτων που είχαν ξεφύγει από τη χρονολόγηση".

Η σύγχυση προκλήθηκε επειδή πολλά στρώματα χάραξης επικάλυψαν το ένα το άλλο. Αρχικά πιστευόταν ότι οι απεικονίσεις των ζώων ήταν άγριες κατσίκες και πιθανώς από την Εποχή του Χαλκού.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα παλαιότερα στρώματα, παρουσιάζοντας τώρα ένα είδος πρόσφατα αναγνωρισμένου ελαφιού νάνου ονομαζόμενου Candiacervus ropalophorus, που εξαφανίστηκε περισσότερο από 11.000 χρόνια πριν.

Το είδος έχει ασυνήθιστα μακριά κέρατα με μικρά πλευρικά δόντια και τα δείγματα που βρίσκονται βόρεια της Ασφενδου στις σπηλιές στη βόρεια ακτή της Κρήτης χρονολογούνται από 21.500 έως 11.000 χρόνια πριν.

Με τη χρήση της φωτογραμμετρίας καταγράφηκαν οι απεικονίσεις στη συνέχεια συγκρίθηκαν με εκείνες που έγιναν από τα ανασκαμμένα υπολείμματα Candiacervus.

Οι 37 εγχαράξεις ελαφιών έχουν μήκος περίπου 5 εκατοστά και τα χαρακτικά είναι ρηχά. Αντιπροσωπεύουν "ένα παλαιολιθικό ζωικό αγέλη", δήλωσε ο Strasser.




Πηγή