Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Παλαιός γερμανικός χάρτης σημειώνει σημειώνει πού ήταν οι Βρύγες, και η κοιτίδα τους, εκείνων των Μακεδόνων

Ένας παλαιός γερμανικός χάρτης, του 1953, φτιαγμένος για να αναρτάται σε τοίχους γερμανικών σχολείων, στην έκταση της Μακεδονίας, σημειώνει πού ήταν οι Βρύγες, και η κοιτίδα τους, εκείνων των Μακεδόνων που, μαζί με Θράκες, δημιούργησαν αργότερα τον μεγάλο φρυγικό πολιτισμό, στην Φρυγία της Ανατολίας! Και ο τόπος αυτός δεν είναι παρά στην σημερινή έκταση της Δυτικής Μακεδονίας, κοντά στην Φλώρινα!

Παράλληλα, σημειώνει την πόλη Αιγές, στην Έδεσσα, η οποία ενωνόταν με την Πέλλα με τον Λουδία ποταμό!

Σημειώνει την Ελλάδα στην κλασσική αρχαιότητα. Δείχνει την διοικητική διαίρεση με βάση τις Ιωνικές, Δωρικές, Αιολικές και Θεσσαλικές πόλεις. Όλα τα γεωγραφικά ονόματα είναι στα λατινικά.

Ο υφασμάτινος χρωματιστός χάρτης αυτός ανηρτάτο στα γερμανικά σχολεία, και διπλωνόταν ανάμεσα σε δύο ξύλινους ράβδους. Επάνω από τον χάρτη γράφει: «Albert van Kampen, Graecia». Παρακάτω: «VEB Geographisch-Kartographische Anstalt Gotha / Γεωγραφικό-Χαρτογραφικό Ινστιτούτο Gotha». Η κλίμακά του είναι 1:375000. Ο χάρτης επεξεργάσθηκε από τον Albert van Kampen.

Δείτε και την σχετική ομιλία του Γ. Λεκάκη που δόθηκε στην Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (ΕΜΑΕΜ), στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στις 2.2.2017 για τους Μακεδόνες Φρύγες.



Του Γιώργου Λεκάκη



Πηγή